Жорстке регулювання м’ясо-молочного виробництва зменшить парниковий ефект – дослідження

0
629

У 2016 році три компанії по виробництву м’яса JBS, Cargill та Tyson викинули більше вуглекислого газу в атмосферу, аніж усе населення Франції. Рівень викиду вуглецю в атмосферу від цих компаній можна порівняти із викидами вуглекислого газу від таких нафтовий компаній як Exxon та BP.  Про це повідомляє видання Futurism із посиланням на результати дослідження міжнародної організації Grain.

У дослідженні зазначається, що комбіновані викиди вуглецю в атмосферу від 20 найбільших м’ясо-молочних виробників перевершують викиди вуглекислого газу від Німеччини, найбільшого забруднювача повітря в Західній Європі. Якби ці компанії разом були однією нацією, то вони б посіли третю сходинку у рейтингу найбільших стимуляторів глобального потепління.

Викиди вуглекислого газу від топ-20 найбільших м’ясо-молочних виробників. Джерело: GRAIN

Частка тваринництва у світових викидах вуглекислого газу сьогодні складає майже 15% і без жорсткого регулюванні цього сектору будь-які переходи на електромобілі та відновлювані джерела енергії будуть неефективними.

“Якщо не звертати увагу на масштабний розвиток м’ясо-молочного виробництва, то ми прямуємо до глобального потепління, неприйнятного для людей”, – каже керівниця Інституту агропромисловості та промислової політики в Європі Шефалі Шарма.

Алгоритм вирішення проблеми викиду вуглецю від м’ясо-молочної промисловості. Джерело: GRAIN

Таку шкоду від м’ясної промисловості, зазначають експерти, можна зменшити, якщо вже сьогодні вдатися до необхідних заходів. Це і жорсткіша регуляція ринку та відміна фінансових стимулів та великих торгових угод, які лише розвивають м’ясо-молочні компанії.

Окрім цього експерти радять також самим споживачам переорієнтовуватися на малих виробників м’ясо-молочної продукції, якими зазвичай виступають фермери. Це дозволить покупцям отримати якіснішу та здоровішу їжу, яка не руйнуватиме середовище, а продавцям покривати свої витрати на виробництво.

Також пропонується запровадити податок на м’ясо-молочне виробництво, схоже до податку на тютюнові вироби або цукор. Зазначається, що аналогією для споживачів може стати м’ясо, вирощене в лабораторії із м’язових волокон корів. Сьогодні в Америці вартість такого еко-бургера складає близько $11, тобто тричі більше за звичайний бургер. Таким чином, зазначають експерти, ви не викидатимете в атмосферу більше вуглекислого газу, аніж зберегли, користуючись електромобілем на шляху до ресторану.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ