У лютому в Україні подорожчало 70% усіх соціальних продуктів

0
1947

Олексій Дорошенко, генеральний директор Асоціації постачальників торгівельних мереж на своїй сторінці у Facebook, розповів, як змінилися ціни на м’ясо та борщовий набір упродовж лютого 2018 року. Найбільше зростання у грошову еквіваленті зазначили в яловичини, м’якого сиру, вареної ковбаси, риби та буряку; в процентному – у капусти, буряка, моркви, картоплі та яблук.

Так, найбільше виросла у ціні яловичина. За місяць вона подорожчала на 3,2 грн за кілограм і тепер коштує в середньому 120,4 грн. На другому місці м’який сир, який подорожчав на 1,9 грн за кілограм. Його середня вартість – 90,9 грн. Третя сходинка за вареною ковбасою, вартість якої зросла за лютий на 1,2 грн. Її середня ціна в Україні – 83,8 грн.за кілограм.

Четверте місце в рейтингу подорожчання у мороженої риби, за останній зимовий місяць вона додала 1,1 грн. і варто 67,6 грн. за кілограм. Замикає п’ятірку буряк, яка піднялася в ціні на 1 грн. і тепер середній цінник – 8,1 грн. за кілограм.

А от за ростом цін у процентному еквіваленті у топ-5 продуктів, які подорожчали найбільше, опинилися лише овочі. Так, лідером у списку є білокачанна капуста з подорожчанням на 18% і середньою ціною 5,9 грн. за кілограм. На другому місці рейтингу – буряк, яка подорожчала на 14% до 8,1 грн. за кілограм. Замикає трійку морква, яка додала 10%, і варто 7,9 грн. Четверте місце займає картопля з 8% зростання ціни і середнім цінником в країні в 6,9 грн. за кілограм. П’яті в топі яблука з 4% і ціною 18,2 грн. за кілограм.

За прогнозами експертів, м’ясо, особливо дорогі сорти кожного виду, тобто вирізка, ошийок, філе і грудка, будуть продовжувати дорожчати і далі. Це головний тренд, на якій буде впливати епізодичне зниження світової ціни.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ